Mesleki gelişim ve ilerleme umudunuzu kaybediyor, kariyerinizde sıkışıp kaldığınızı mı hissediyorsunuz?
Can sıkıntısı, işten kopukluk hissi, ilgisizlik ve motivasyon eksikliği mi yaşıyorsunuz?
Birçok profesyonelin en azından hayatının bir döneminde yaşadığı bu durum ‘Kariyer Durgunluğu’ olarak adlandırılıyor. Bu durum, moral bozucu olduğu gibi yalnızca iş tatmininizi değil genel refahınızı da etkileyebilir. İyi haber şu ki, kariyer durgunluğu çıkmaz bir sokak değil. Doğru zihniyet ve stratejilerle bu durumu aşabilir ve kariyerinizi canlandırabilirsiniz. İşte kariyer durgunluğunu aşmanız için bazı öneriler:
1. Öz Değerlendirme Yapın
Kariyer durgunluğunu aşmanın ilk adımı, bir öz değerlendirme yapmaktır. Sizi umutsuzluğa iten ve harekete geçmenize engel olan korkuları ve inançları belirleyin. Örneğin, başarısızlık korkusu sizi risk almaktan ve yeni şeyler denemekten alıkoyabilir. Bildiğiniz şeyleri yapmaya devam edersiniz ve bunun rahatına fazlaca alışır, konfor alanınızdan çıkamazsınız.
Durumu değiştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şeyin olmadığına dair inançlarınız sizi mağdur zihniyetine sokar ve önünüze çıkan fırsatları fark etmenize de engel olur. Mağdur zihniyetteyken kontrolunuz dışındaki şeylere odaklanır, harekete geçmek için bazı durumların değişmesini beklersiniz. Ancak, işler nadiren kendiliğinden düzelir.
İşte bu yüzden inançlarınızı ve bakış açınızı sorgulamalı, korkularınızla yüzleşmelisiniz. Bunu yapabilmek kolay değildir, dışardan destek almanız gerekebilir. Ancak bunu başardığınızda, kariyer yaşamınızı yoluna koymak için korkularınıza rağmen adım atma kararlılığı ve cesaretini bulabilirsiniz. Goethe’nin dediği gibi
“Yapabileceğiniz ya da yapmayı düşlediğiniz şey ne olursa olsun, harekete geçin. Cesaret kendi içinde deha, güç ve sihir barındırır.”
İlerlemek için harekete geçmeniz gerekir. Küçük adımlarla da olsa başlayın. Sizi daha ileriye gitmeniz için cesaretlendirecek olumlu değişikliklerin ortaya çıktığını göreceksiniz.
2. Kariyer Hayallerinizi Hatırlayın
Kariyer hayallerinizi hatırlayın ve sizi bu hedeflere ulaştıracak güçlü yönlerinizi belirleyin. Geleceğe dair vizyonunuz, kim olmak istediğinizi gösterir. Bu önemlidir çünkü seçtiğiniz kariyer sizi değiştirir. Tatmin edici bir kariyere sahip olan, gelecekteki kendinizi hayal edin.
Gelecekteki siz neleri başarmış?
Bu başarıları gerçekleştiren o kişiyle benzerlikleriniz neler?
Peki, farklılıklarınız neler?
Gelecekteki siz hangi yeni kişisel ve profesyonel tutum ve becerileri sahip?
Yönetici Liderlik Koçu ve yazar Marshall Goldsmith'in dediği gibi:
“Sizi buraya getiren şey, sizi oraya götürmeyecek.”
Sizi kariyer hayallerinize götürecek, zihniyet ve becerileri kazanmak için kendinize yatırım yapın, eğitimlere katılın, mentorluk ve koçluk alın.
3. İş Memnuniyetinizi Değerlendirin
Mevcut işinizdeki memnuniyet seviyenizi değerlendirin.
Hangi ihtiyaçlarınız karşılanmıyor?
Hangi güçlü yönleriniz (yaratıcılık liderlik vb.) kullanılmıyor?
Bunları anlamak, potansiyelinizi gerçekleştirebileceğiniz alanları belirlemenize yardımcı olur. Unutmayın, kariyerinizde başarı ve tatmini ancak potansiyelinizi gerçekleştirdikçe elde edersiniz.
4. Mevcut İşinizi Değerlendirin
Bir an için görev listenizde uzaklaşıp, büyük resmi görmeye çalışın. İşinizin amacı nedir?
Atıl kalan güçlerinizi (yetenek ve becerilerinizi) kullanarak, işinizin amacına ve dolayısıyla çalıştığınız kuruma daha iyi nasıl katkı sağlayabileceğinizi düşünün. Örneğin, yıllardır aynı şekilde yapmakta olduğunuz görevlerinizi paydaşlarınız ve kurumunuz için daha fazla değer yaratacak şekilde yapmak için yeni yolları ve teknolojileri araştırın. Diğer bölümlerle iş birliğine giderek, süreç iyileştirmeleri veya farklı kazanımlar için yeni girişimleri başlatın. Becerilerinizi geliştirmek ve yeteneklerinizi sergilemek için projelere gönüllü olun. Yöneticinize ek sorumluluklar üstlenmek konusunda ne kadar istekli olduğunuzu iletin.
Organizasyonunuz içinde başka bir departman veya role geçmek de size ihtiyaç duyduğunuz değişikliği sağlayabilir. Ancak bazen, kariyer durgunluğunun üstesinden gelmek, mevcut kuruluşunuzun dışına yönelmenizi gerektirebilir. Aristoteles, Politika adlı kitabında
“Mutlu yaşam, kişinin yeteneklerini engellenmeden kullanabildiği yaşamdır”
demiştir. Mevcut işyeriniz gelişiminiz için gerekli ortam ve fırsatları sunamıyorsa, kendinizi kısıtlanmış hissediyorsanız, dışarıya bakmanın zamanı gelmiş olabilir.
5. Proaktif Adımlar Atın ve Değişimi Kucaklayın
Kariyer durgunluğunu aşmak, konfor alanınızdan çıkma isteği, cesaret ve proaktif bir yaklaşım gerektirir. Unutmayın, kariyer durgunluğu geçici bir aşamadır. Kararlılık ve güvenle bunu aşabilir, tatmin edici ve başarılı bir kariyerin yolunu açabilirsiniz. Bugün kariyer hedeflerinize doğru küçük adımlar atarak başlayın. Olumlu değişikliklerin ortaya çıktığını göreceksiniz.
Kommentare